top of page

Soline

"Strunjanske soline so najsevernejše in najmanjše soline v Sredozemlju,

kjer se sol po tradicionalnem postopku pridobiva že več kot 700 let."

vlcsnap-2021-10-16-11h16m35s608 (2).png

Strunjanske soline so najsevernejše in najmanjše soline v Sredozemlju, kjer se sol po tradicionalnem postopku pridobiva že več kot 700 let.

Morske soline so razširjene ob obrežjih celotnega Sredozemlja, od Atlantskega oceana do Črnega morja. V 18 sredozemskih državah je danes okoli 150 solin različnih kategorij. V 90 še pridelujejo sol, medtem ko jih je 64 nedelujočih ali opuščenih. Le troje solin v Sredozemlju ima status zavarovanega območja: na Cipru, v Sloveniji in Italiji.

Strunjanske soline so nastale skozi preoblikovanje plitvine Strunjanskega zaliva z izgradnjo nasipov, kanalov in plitvih bazenov. Predstavljajo edinstven krajinski element med morjem in kopnim, med zrakom in zemljo. Njegova primarna vloga je bila prvotno gospodarska, skozi čas pa jo je nadomestila kulturna in ekološka. Danes so namreč soline ohranjevalec kulturne dediščine, predvsem pa območja varstva narave, saj predstavljajo izjemno življenjsko okolje, v katerem živijo zanimive rastlinske in živalske vrste, ki so se zmogle prilagoditi skrajnim solinskim razmeram.

To so razlogi, zaradi katerih so Strunjanske soline zavarovane kot naravni in kulturni spomenik, ki se nahaja znotraj Krajinskega parka Strunjan.

vir: parkstrunjan.si

bottom of page